Voro Torrijos. Levante-emv.com
Hi ha qui diu que la situació actual de més que possible bloqueig electoral podria conduir a un atzucac de conseqüències molt perilloses per a l’actual règim del 78. Tant de bo! Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional, és el més clarivident en aquesta línia de pensament. Afirma que la repetició d’eleccions seria pràcticament la dissolució del sistema nascut de la continuïtat del franquisme –encarnat en la tan venerada farisaica transició, adobada per una constitució incapaç de donar eixida al conflicte nacional que, pel que sembla, la podria posar entre l’espasa i la paret.
Tot va començar amb el trencament del bipartidisme ocorregut arran de la degradació electoral dels dos partits sistèmics, després de lustres d’haver estat immersos en tota classe de corrupteles. I gràcies als moviments nascuts al caliu del 15M –domesticats dissortadament a la política partidista mitjançant Podem i de la ressuscitació de Ciudadanos per part de l’Ibex-35–, es va produir l’inici del cicle de repeticions electorals que avui s’està instal·lant en un panorama de crisi institucional.
Millor fer una mica de memòria. Els comicis de desembre de 2015 portaren als de juny de 2016 i a un bloqueig que fou resolt amb un experiment inèdit, un connat de gran coalició en què, per primera vegada, el PSOE facilitava un govern del PP. El 2019 es produí una nova duplicació electoral de l’abril al novembre i la posterior l’entrada d’UP al govern del PSOE. Dues repeticions electorals que tindrien com a protagonista Pablo Iglesias, amb conseqüències molt negatives en els seus resultats electorals, per la gran davallada des dels 71 escons de 2016 fins als 35 de 2019.
Com a mostra de la paràlisi crònica en la formació d’un nou govern estatal, planeja per tercera vegada una altra convocatòria electoral, si fa no fa, a tocar del pròxim Nadal. En aquesta ocasió, supeditada als escons obtinguts per l’independentisme català, que es postula com a àrbitre de la governabilitat. L’elecció de la Presidència de la Mesa del Congrés és un senyal per a navegants. Sense un canvi radical en el guió electoral, la cosa apunta a un veritable col·lapse permanent, que podria posar amb el cul a l’aire el règim del 78 i la necessitat del sistema de reforçar el bipartidisme com a solució. De fet, la davallada de Sumar i de Vox va en aqueixa línia. I unes noves eleccions podrien significar un colp definitiu contra aquestes dues formacions.
Caldrà veure fins a quin punt els mitjans de manipulació mediàtics són capaços de fer tornar el ramat electoral al corralet de l’actualitzat canovisme del PP i del sagastisme del PSOE, a un reforçat bipartidisme. Amb tot i això, els partits independentistes podrien seguir mantenint en les seues mans la clau d’una Moncloa cada vegada més difícil d’ocupar, condicionada per la necessitat d’afrontar les històriques aspiracions de les nacions oprimides.
Entrem en uns moments de gran incertesa. Haurem de comprovar quina capacitat de resistència té el podrit sistema del 78. Recordem que les caigudes del mur de Berlín i de la Unió Soviètica gairebé ningú no les va preveure fins que s’enfonsaren com el Titànic. Temps de canvi profund s’albira i les solucions passen inexorablement per la desintoxicació del franquisme, que encara ho condiciona tot!
Hay quien dice que la situación actual de más que posible bloqueo electoral podría conducir a un atisbo de consecuencias muy peligrosas para el actual régimen del 78. ¡Estupendo! Javier Pérez Royo, catedrático de derecho constitucional, es el más clarividente en esta línea de pensamiento. Afirma que la repetición de elecciones sería prácticamente la disolución del sistema nacido de la continuidad del franquismo –encarnado en la tan venerada farisaica transición, curtida por una constitución incapaz de dar salida al conflicto nacional que, al parecer, la podría poner entre la espada y la pared.
Todo comenzó con la ruptura del bipartidismo ocurrido a raíz de la degradación electoral de los dos partidos sistémicos, después de lustros de haber estado inmersos en toda clase de corruptelas. Y gracias a los movimientos nacidos en el calibre del 15M –domesticados desdichadamente en la política partidista mediante Podemos y de la resucitación de Ciudadanos por parte del Ibex-35–, se produjo el inicio del ciclo de repeticiones electorales que hoy se está instalando en un panorama de crisis institucional.
Mejor hacer un poco de memoria. Los comicios de diciembre de 2015 llevaron a los de junio de 2016 y a un bloqueo que fue resuelto con un experimento inédito, un connato de gran coalición en el que, por primera vez, el PSOE facilitaba un gobierno del PP. En 2019 se produjo una nueva duplicación electoral de abril a noviembre y la posterior la entrada de UP en el gobierno del PSOE. Dos repeticiones electorales que tendrían como protagonista a Pablo Iglesias, con consecuencias muy negativas en sus resultados electorales, por el gran descenso desde los 71 escaños de 2016 hasta los 35 de 2019.
Como muestra de la parálisis crónica en la formación de un nuevo gobierno estatal, se plantea por tercera vez otra convocatoria electoral, seguramente, junto a la próxima Navidad. En esta ocasión, supeditada a los escaños obtenidos por el independentismo catalán, que se postula como árbitro de la gobernabilidad. La elección de la Presidencia de la Mesa del Congreso es una señal para navegantes. Sin un cambio radical en el guión electoral, la cosa apunta a un verdadero colapso permanente, que podría poner con el culo al aire al régimen del 78 y la necesidad del sistema de reforzar el bipartidismo como solución. De hecho, el descenso de Sumar y de Vox va en esa línea. Y unas nuevas elecciones podrían significar un golpe definitivo contra estas dos formaciones.
Habrá que ver hasta qué punto los medios de manipulación mediáticos son capaces de hacer volver el rebaño electoral al corralito del actualizado canovismo del PP y del sagastismo del PSOE, a un reforzado bipartidismo. Con todo y ello, los partidos independentistas podrían seguir manteniendo en sus manos la clave de una Moncloa cada vez más difícil de ocupar, condicionada por la necesidad de afrontar las históricas aspiraciones de las naciones oprimidas.
Entramos en unos momentos de gran incertidumbre. Deberemos comprobar qué capacidad de resistencia tiene el podrido sistema del 78. Recordemos que las caídas del muro de Berlín y de la Unión Soviética casi nadie las previó hasta que se hunden como el Titánico. Tiempo de cambio profundo se avecina y las soluciones pasan inexorablemente por la desintoxicación del franquismo, ¡que todavía lo condiciona todo!